Po - Pe: 09-18, Sub: 09 - 13

Nekoliko principa u procesu izrade sajtova

Izbegavati filtere

Kada su rani pioniri interneta počeli da prave web sajtove, najviše su koristili filtere koje nude programi kao što je fotošop. Lens rakete, kosine, senke, sjaj su opcije koje su se maksimalno koristile. Ne treba previše koristiti ove filtere. U nekim slučajevima ovi filteri mogu imati veliku prednost, ali treba ih umereno koristiti. Definitivno ne treba šamarati sajt sa ovim filterima, kao što to radi dosta dizajnera.

Upotrebljivost, ne nered!

Upotrebljivost znači da posetioci vašeg sajta imaju dobro iskustvo sa istim. Stvari na sajtu bi trebalo da budu lake za čitanje, lake za pristupanje i što je najvažnije lake za razumevanje. Kada posetilac dođe na vaš sajt, u roku od par sekundi bi trebalo da zna tačno o čemu se radi na sajtu, odnosno čemu je sajt namenjen. Ovo se postiže dizajnom i izgledom sajta. Dakle, na sajtu ne treba samo nabaciti materijal. Sav sadržaj, slike, tekstovi i td. treba lepo uskladiti. Margine i razmak između sadržaja često sajt čine preglednim.

Tekst

Jedan od zaista velikih trendova u prošloj deceniji je bila upotreba malih fontova. Treba izbegavati male fontove. Sve ispod 12 piksela je malo. Čak i 12 piksela je malo, sobzirom da se rezolucija brzo povećava. Visina linije (line-height) je vrlo važna. Line-height je razmak između svake linije teksta u paragrafu. Uvek je dobro malo povećati line-height da bi se dobilo na boljoj čitljivosti.

Boje i kontrast

Boje na sajtu su očigledno veoma važne. Dosta dizajnera koriste previše boja, što je uglavnom greška. Prilikom izrade sajta, odnosno dizajniranja, ne treba koristiti više od dve primarne boje i jednu sekundarnu koja se što štedljivije koristi. Jednostavna tema se lakše čita, lakše se shvata i ukupno je bolja. Naravno postoje izuzetci, ali uglavnom je bolje da su sajtovi jednostavniji.

Kontrast je izuzetno važan. Veoma je važno da je kontrast sadržaja i navigacije pravilno određen. Tekst treba da bude veoma svetle boje na tamnoj pozadini ili obrnuto. Ono što se često viđa na sajtovima a pogrešno je, to je tekst sive boje na beloj pozadini. Veoma teško za čitanje!

Dizajn i svrha sajta

Dosta dizajnera, iskusnih i onih sa manje iskustva, koriste skoro uvek isti layout. Da bi sajt bio zaista upotrebljiv potrebno je razumeti tačno koja je njegova svrha i na osnovu toba odrediti izgled sajta.

Blog front tekst: 
Kada su rani pioniri interneta počeli da prave web sajtove, najviše su koristili filtere koje nude programi kao što je fotošop...