Po - Pe: 09-18, Sub: 09 - 13

Šta je Drupal?

Drupal je besplatan sistem za pravljenje, oraganizovanje, prezentovanje i upravljanje web sajtom. Milioni sajtova širom sveta ga koriste. Drupal omogućava korisnicima lako objavljivanje sadržaja na sajtu. Developerima nudi način brzog i kvalitetnog pravljenja novog sajta kao i izmene postojećeg. Najčešće se pominje kao sistem za upravljanje sadržajem ili CMS. Drupal nudi mnogo više od toga. Sama instalacija drupala uključuje set modula (Core Components) koji pružaju opcije kao što su upravljanje korisnicima, kreiranje menija, ubacivanje sadržaja i td. Drupalova otvorena zajednica podržava stotine fleksibilnih modula i tema koji se mogu lako integrisati na sajt i koji nude moćne opcije kao što su: multimedija, kalendari, sistem ocenjivanja, i mnoge druge opcije. Drupal je takođe aplikacioni okvir, koji se može koristiti za pravljenje drugih aplikacija. Drupal je namenjen svim tipovima sajtova, od jednostavnih blogova do složenih aplikacija sa velikim brojem poseta.

Kome je namenjen drupal?

Drupal je odličan izbor za pravljenje svih vrsta web sajtova, od jednostavnih sajtova sa jednom stranom do komercijalnih aplikacija. Posebno je dobar za e-Learning, socijalne sajtove, objavljivanje novosti gde moćne opcije objavljivanja i autoringa omogućavaju administratorima da kreiraju, revidiraju i primenjuju na brz i organizovan način. Upravljanje korisnicima, izveštaji i statistika sajta, upravljanje oglasima i druge administrativne funkcije koriste intuitivan interfejs.

Drugi sajtovi kojima je namenjen drupal:

  • Razni portali
  • Poslovni sajtovi
  • Intranet
  • Korporativni sajtovi
  • Elektronska trgovina
  • Višejezični sajtovi
  • Multimedijalni sajtovi

Koju tehnologiju koristi drupal?

Drupal je otvorena platforma napravljena u PHP-u. Zahteva osnovni server, koji imaju svi hosting provajderi. MySQL se koristi kao baza podataka.

Sta je drupal „Node“?

Drupal sajtovi se sastoje od seta sadržaja i funkcionalnosti koje se zovu nodes. Sav sadržaj na sajtu, blog, članak, statična strana ili forum, imaju zajednički atribut „nodes“. Nodes je veoma fleksibilan u smislu da podržava sve vrste sadržaja i omogućava kreatoru sajta da pravi svoje tipove sadržaja, na osnovu kojih će sadržaj biti i kategorizovan.

,Šta je durpal Core?

Drupal Core je skup besplatnih modula i tema koje omogućavaju pravljenje sajta. Obuhvata osnovne module i teme i ima mogućnost nadogradnje novih modula i tema.

Šta su moduli?

Jedna od najboljih stvari kod drupala su dodaci koji se zovu moduli. Ovi moduli se razvijaju distribuiraju i održavaju na drupal otvorenoj zajednici. Trenutno ima preko 10500 modula koji se mogu skinuti i koristiti. Kada izaberete modul možete videti informacije o njemu.

Šta su teme?

Drupal teme su ono što određuje izgled sajta. Možete izabrati temu i prilagoditi je svojim potrebama. Takođe možete kreirati svoju temu. Teme su obično napravljene da odgovaraju određenom tipu sajta.

Blog front tekst: 
Drupal je besplatan sistem za pravljenje, oraganizovanje, prezentovanje i upravljanje web sajtom. Milioni sajtova širom sveta ga koriste...